JavaScript, etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir programlama dilidir. Bu programlama dili, sosyal medya akışlarını yenileme, animasyonlar ve etkileşimli haritalar gösterme ve bir web sitesi kullanıcısının deneyimini iyileştirebilme gibi çeşitli yönlere sahiptir. İstemci tarafındaki bir betik dili olarak, World Wide Web’in (WWW) temel teknolojilerinden olarak görülmektedir. Bu noktada ise JavaScript’in önemi ve kullanım alanları büyük bir merak konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, JavaScript kodlama dili hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
Web’in Can Damarı: JavaScript
JavaScript’i benzersiz kılan birçok özelliği vardır. JavaScript’in benzersizliğini vurgulayan özellikleri genel olarak şu şekildedir:
- HTML/ CSS ile tam entegrasyon sağlar.
- Yürütülmesi tarayıcı içinde gerçekleştiği için herhangi bir ortam kurulumuna ihtiyaç duymaz.
- Tüm büyük tarayıcılar tarafından desteklenmektedir.
- Hafif, hızlı ve platformlar arası bir dil olması nedeniyle mobil, masaüstü ve oyun uygulamaları gibi alanlarda da kullanılır.
- Sektörde kullanılan en popüler komut dosyası yazma dili olarak görülmektedir.
- En güvenli programlama dilleri arasında yer almaktadır.
JavaScript ile Neler Yapabilirsiniz?
JavaScript, web uygulamalarını daha dinamik hale getirmek için tarayıcı bazlı bir teknoloji olarak geliştirilmiştir. Bu kapsamda ise tarayıcılar, JavaScript kullanarak kullanıcı etkileşimine yanıt vererek ve web sayfasındaki içerik düzenini değiştirebilmektedir. Dil geliştikçe JavaScript geliştiricileri de kitaplıklar, çerçeveler ve programlama uygulamaları oluşturmuştur. Böylece bunları web tarayıcılarının dışında kullanmaya başlamışalardır. Günümüzde ise JavaScript’i hem istemci tarafı hem de sunucu tarafı geliştirme için kullanmak mümkündür.
Genel olarak JavaScript’in diğer özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
- JavaScript, dosyaları indirmek, yüklemek ve uzak sunuculara istek göndermek gibi işlevler için kullanılır.
- Önceki site etkinliği ve web sayfası tercihleri gibi verileri de kullanıcının sunucusunda depolama özelliğine sahiptir.
- JavaScript, kullanıcı eylemleri için özelleştirilmiş açılır pencereler ve mesajlar gösterme işlemini mümkün kılar.
- Kayıt formları ve oturum açma kimlik bilgileri gibi çevrimiçi formlar için temel doğrulama ve veri formatı doğrulaması sunar.
- JavaScript, dokunmatik ekran basışları, imleç hareketleri, fare tıklamaları, kaydırmalar ve klavye girişi yoluyla bir kullanıcının aktif veya pasif olduğunu algılayabilme özelliğine sahiptir.
RDC Partner olarak amacımız, iş süreçlerinizin daha rekabetçi ve değişime daha duyarlı olmasını sağlayacak çeşitli çözümler sunmaktır. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için web sitemizi inceleyebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Açık Kaynak Kodlu Yazılım Nedir?