fbpx
akillliotomasyonsistemleri

Akıllı otomasyon (IA), kendini geliştiren bir yazılım otomasyonu yapmak için yapay zekâ (AI) kullanma süreci olarak ifade edilir. Akıllı süreç otomasyonu olarak da adlandırılan akıllı otomasyon, tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek ve bu süreçte verilerden içgörüler elde etmek için robotik süreç otomasyonu (RPA), makine öğrenimi (ML) ve doğal dil işleme (NLP) gibi tekniklerin bir kombinasyonunu da kullanır. Genel olarak iş süreci yönetiminde önemli rol oynayan akıllı otomasyon teknolojilerinin kapsamı merak edilen bir konudur. RDC Partner olarak bu yazımızda, iş süreçlerini dönüştüren akıllı otomasyon teknolojileri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA): Verimliliği Artıran Çözümler

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), işletmelerin tekrarlayan görevleri ve süreçleri yazılımlar ile otomatikleştiren bir teknolojidir. RPA, iş verimliliği artışı ve maliyet tasarrufu sağlayarak işletmelerin rekabet gücünü artırmaya yardımcı olur. RPA’nın verimliliği artırma konusunda sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

İş Verimliliğini Artırma: RPA, insanların manuel olarak yaptığı tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek iş verimliliğini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur. Bu teknoloji ile veri girişi, veri analizi, raporlama, fatura işlemleri gibi rutin işler hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilir. 

Maliyet Tasarrufu Sağlama: RPA, işletmelerin iş süreçlerini otomatikleştirerek iş gücü maliyetlerini azaltmalarını sağlar. Ayrıca, daha az insan gücüyle daha fazla iş yapılmasını sağlar. Bu sayede de maliyetlerin düşürülmesine katkıda bulunur.

Tutarsızlığın Azaltılmasını Sağlama: RPA sistemleri, belirli kurallara ve prosedürlere göre programlandığı için işlemlerdeki hata riskini önemli ölçüde azaltır. Bu sayede işletmelerin operasyonel riskleri de azalır.Entegrasyon: RPA çözümleri genellikle mevcut IT altyapısına kolayca entegre edilebilir. Bu durum, işletmelerin RPA’yı hızlı şekilde benimseyip kullanmalarına olanak sağlar.

Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi: Akıllı Karar Verme

Yapay zekâ (AI), insan zekâsıyla bağlantılı bilişsel problemleri çözen bir bilgisayar bilimidir. Bunun yanı sıra makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi diğer teknolojileri kapsayan geniş bir alana yayılır. Yapay zekâ, her geçen gün daha da etkili olmak için mevcut verileri kullanmaktadır. 

Makine öğrenimi (ML) ise istatistiksel modeller ve algoritmalar kullanma bilimi olarak tanımlanır. ML ile makineler talimatlar olmadan görevleri yerine getirir ve örüntüleri, tarihsel verileri ve çıkarımı kullanarak sonuçları tahmin eder. Genel olarak ML algoritmaları, akıllı otomasyonu girişler ve çıkışlar konusunda eğitmek için büyük hacimli geçmiş verileri kullanmaktadır. İnsan müdahalesi olmadan, akıllı otomasyon daha hassas ve verimli iş akışları geliştirmeye katkı sağlar.

Nesnelerin İnterneti (IoT): Gerçek Zamanlı Veri ile Otomasyon

Nesnelerin İnterneti bir internet ağına kablosuz olarak bağlanabilen herhangi bir nesneyi ifade eder. IoT, kullanıcıları bilgilendirmek veya bir eylemi otomatikleştirmek için veri aktarmalarını ve almalarını sağlayan sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle donatılmış nesneler olarak da tanımlanır. İş süreçlerinde önemli rom oynaya IoT’un faydaları genel olarak aşağıdaki gibidir:

Verileri yakalar: IoT cihazları, sensörler ile ortamlarındaki verileri yakalayabilir. 

Verileri paylaşır: IoT cihazları, kullanılabilir ağ bağlantılarını kullanarak bu verileri ortak veya özel bir bulut sistemine veya başka bir cihaza gönderir. 

Verileri işler: Bir fan açmak veya uyarı göndermek gibi o verilere dayalı bir şey yapmak için programlanmıştır.

Veriler üzerinde işlem yapar: Bir IoT ağı içindeki tüm cihazlardan elde edilen veriler analiz edilir. Bu durum, güvenli eylemleri ve iş kararlarını bilgilendirmek için güçlü öngörüler sunar.

RDC Partner olarak bu yazımızda, akıllı otomasyon teknolojileri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında kapsamlı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Uzmanı Nasıl Olunur?