Site icon RDC Partner

Open Source Yazılım Nedir?

Türkçede “açık kaynak” anlamına gelen Open Source, bilgisayar programlarını oluşturmaya yönelik yazılım geliştirme uğraşları sonucunda ortaya çıkmıştır. İlk çıktığı günden bu yana gittikçe genişleyen bir değer kümesine sahip olmaya devam eder. Open Source, temelde tasarımı herkesin erişimine açık olduğu için takımların değiştirebileceği ve paylaşabileceği bir ürünü ifade eder. Open Source yazılımlar, geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılan ve yazılım çalışmalarının daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlayan önemli yazılımlardır. Peki Open Source çıkış noktası nedir ve neden önemlidir? Open Source yazılımları nelerdir? Open Source varlığı ve ilkeleri nelerdir? Open Source ve Closed Source arasındaki farklar nelerdir? Ürününüzü nasıl açık hale getirebilirsiniz? Yazımızda bu konular hakkında merak edilen detayları ele alacağız.

Open Source Çıkış Noktası Nedir ve Neden Önemlidir?

1983 yılında MIT’de programcı olan Richard Stallman tarafından ortaya atılan bir fikir, Open Source çıkış noktasıdır. Stallman, yazılımın programcılar tarafından erişilebilir olması gerektiğini, bu sayede yazılımı anlamak, öğrenmek ve geliştirmek amacıyla istedikleri zaman değiştirebilmelerinin doğru olduğu kanısındaydı. Bu nedenle GNU Kamu Lisansı adı altında kendi lisansı ile ücretsiz kod yayınlamaya başladı. Bu sayede 1998’de Açık Kaynak Girişimi’nin oluşumuna yol açtı.

Open Source, erişilebilir ve geliştirilebilir olması nedeniyle yazılım dünyasında oldukça önemli bir yerdedir. Bu iki kavram birbiri ile doğrudan bağlantılıdır. Erişimin artması aynı zamanda gelişimin artması demektir. Open Source bunların yanı sıra, geniş kalıtım potansiyeli yaratma, gelişime açıklık fırsatı sağlama, inovasyonu destekleme ve böylece verimliliği artırmak için gereken potansiyeli sağlama gibi avantajlara sahip olduğu için önemi büyüktür.

Open Source Yazılımları Nelerdir?

İnternette çevrimiçi olarak kullanabileceğiniz birçok Open Source yazılımı vardır. Popüler uygulamaların birçoğu, kullanıcılar tarafından iyileştirmelere ve değişikliklere izin verir. En çok bilinen Open Source yazılımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Open Source Varlığı ve İlkeleri

Open Source, günümüz veri çağının en önemli dallarından biridir. Özel sektörde ve kamuda, birçok alanda açık veriye geçişler yapılmaktadır. Bu oran günden güne artmakta ve açık veri daha fazla önem kazanmaya devam etmektedir. Open Source, verilerin aynı anda birden çok kişinin erişimine açık olması nedeniyle birçok avantaj sağlar. Open Source varlığı ve ilkelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Open Source ve Closed Source Karşılaştırması

Open Source açık kaynak, Closed Source kapalı kaynak anlamına gelir. Bu 2 terim arasında büyük farklılıklar bulunur. Bu farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

Ürünümü Nasıl Açık Veri Haline Getirebilirim?

Ürününüzü açık veri haline getirmek için izlemeniz gereken adımlar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kaynak kodunu paylaşmayı düşündüğünüz alt başlıkları seçin. Verilerinizi açık bir lisans ile kategorize edin.
  2. Kullanım hakları konusunda kendi normallerinizi belirleyin.
  3. Son olarak lisanslama işlemlerini tamamlayıp işinizi bitirebilirsiniz.

Bu yazımızda Open Source hakkında merak edilen detaylar hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazlası hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilirsiniz. İletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Exit mobile version