fbpx
operationsystem

İşletim sistemi, bilgisayardaki işlemlerin doğru ve kesintisiz çalışmasını sağlamak konusunda son derece önemlidir. Birçok farklı amaca hizmet eden ve özelliğe sahip olan işletim sistemi vardır. Tercih yapmak için bu sistemlerin aralarındaki farklara bakmalı ve ihtiyaçlarımıza göre hangisini kullanmak istediğimize karar vermeniz gerekir. 

Genel olarak işletim sistemi, bilgisayarda çalışan tüm donanım birimlerini ve uygulama yazılımlarını yönetir. Aynı zamanda kontrol ederek bilgisayarı daha kolay kullanmamızı sağlayan sistem yazılımı olarak ifade edilir. İşletim sistemleri sadece bilgisayarlara, tabletlere ve akıllı telefonlara değil, beyaz eşyalara ve otomobillere de kurulabilir. Bu nedenle işletim sistemi türleri, özellikleri ve seçim sürecinde dikkat edilmesi gerekenler merak edilmektedir. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, işletim sistemleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İşletim Sistemi Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

İşletim sistemi türleri genel özellikleri ile aşağıdaki gibidir:

  1. Windows İşletim Sistemi

Bilgisayar sistemleri tarafından en çok tercih edilen işletim sistemi Windows’tur. Windows dünyada en fazla kullanılan işletim sistemi olarak bilinmektedir. 

  1. MacOS İşletim Sistemi

Apple tarafından üretilen bir işletim sistemidir. Özellikle stabilite ve hız anlamında işletim sistemleri arasında ön plana çıkmaktadır. 

  1. UNIX İşletim Sistemi

Bu işletim sistemi genellikle komut satırları olarak yazılır. Söz konusu işletim sistemi C yazılım dili ile oluşturulmuş bir sistemdir.

  1. Linux İşletim Sistemi

Bu sistem birçok açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin temelini oluşturmuştur. Linux’un yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni ise virüs bulaşma ihtimali en düşük olan işletim sistemi olması ile ilgilidir.

  1. Pardus İşletim Sistemi

Linux işletim sistemi temel alınarak geliştirilmiş bir sistemdir. Hızlı kurulmasının yanı sıra pratik kullanımı ile de ön plana çıkan Pardus sistemi, çok dil özelliği ile de kullanıcıya büyük avantaj sunar. 

  1. Android İşletim Sistemi

Android işletim sistemi, Linux tabanlı işletim sistemi temel alınarak, mobil işletim sistemlerine yönelik olarak hazırlanmıştır. Söz konusu işletim sistemi açık kaynak kodludur ve mobil cihaz ile cep telefonlarına yönelik geliştirilmiştir. 

  1. IOS İşletim Sistemi

Apple tarafından geliştirilen Mac OS işletim sistemi temel alınarak geliştirilen IOS işletim sistemi, Apple tarafından geliştirilen cihazların işletim sistemi ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiştir. Günümüzde üretilen tüm Apple ürünlerinde kullanılan bir sistemdir. 

İşletim Sistemi Seçerken Dikkate Almanız Gereken Faktörler

Bir işletim sistemi seçerken dikkate etmeniz gereken faktörler oldukça önemlidir. Bu faktörler, genel olarak aşağıdaki gibidir: 

  1. Kullanılacağı amaç
  2. Donanım gereksinimi
  3. Uyumlu olması
  4. Güvenli olması
  5. Kullanılabilir bir arayüzü olması
  6. Çevrimiçi destek kaynağı olması
  7. Uygun maliyetli olması
  8. Performansı
  9. Özelleştirilebilir olması
  10. Gelecekteki gereksinimleri karşılayabilir olması

İşletim sistemi seçiminizi yaparken bu kriterleri göz önüne alarak seçim yapmanızı öneririz. Her kullanıcı veya kuruluş farklı gereksinimlere sahiptir. Bu sebeple dikkatli bir inceleme ve değerlendirme yapmanız son derece önemlidir.

RDC Partner olarak bu yazımızda, işletim sistemleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Robotik Kodlama Nedir? Ne İşe Yarar?