DevOps kavramı yıllar içinde yazılım dünyasının önemli kavramlarından biri haline geldi. Otomasyonu, değişim yönetimini ve özellikle de sürekliliği yüksek, daha hızlı ve daha güvenilir geliştirme hattını anlatmak için kullanılır hale geldi.
Kağıt üzerinde açıklaması kolay olsa da, söz konusu DevOps’un organizasyonel ölçekte uygulanışı olduğunda işin göründüğü kadar kolay olmadığı anlaşılıyor. Bu zorlu yolu olabildiğince kolay hale getirmek için, aşağıdaki notlara göz atmakta fayda var.
1. Faydaları ve sebepleri anlatmadan işe başlamayın.
Kimse, neyi neden yaptığını bilmediği durumlarda, kendisine ne yapması gerektiğinin söylenmesinden hoşlanmaz. Bu sebeple, öncelikle ekip üyelerine işi yapış şekillerini yeniden ele almanın başarılarına sağlayacağı katkıyı anlatın.
2. İlham veren başarı hikayelerini paylaşın.
Organizasyondaki ekiplerin, DevOps dahilinde birbirleriyle daha yakın çalışarak elde ettiklerine dair spesifik örnekleri aklınızda bulundurun. Yaratılan farkın çok büyük olmasına gerek yok. Önemli olan, organizasyon dahilindeki ekipler için örnek teşkil edecek ve şirket çapında DevOps entegrasyonunda motivasyonu ve kararlılığı arttıracak türden örneklerin gözler önüne serilebilmesidir. Müşteri tarafından bildiren bug sayısındaki küçük bir azalma ya da çıkış tarihlerinde gözlemlenen ufak kısalmalar işinize fazlasıyla yarayacaktır.
Bulduğunuz başarı hikayelerini açıkça ve gururla tüm organizasyon dahilinde paylaşmayı ihmal etmeyin. Mail, blog vb. hangi yolla olduğu fark etmeksizin, önemli olan bunları olabildiğince çok kişiye ulaştırabilmektir.
3. Hedeflerinizi kademeli olarak arttırın.
‘Her şey ilk adımla başlar’. Bu deyişi eminim çok kez duymuşsunuzdur. Bu söz yalnızca motivasyonel okul posterlerinde değil, organizasyon çapındaki DevOps uygulama süreçlerinde de temel yaklaşım olarak kullanılabilir.
Şirketlerin DevOps girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebepleri arasında, adım adım gitmeyi düşünmekten ziyade henüz başından itibaren çok büyük başarı beklentilerine girmek yer alır.
Bu sebeple, DevOps uygulamalarınıza küçük adımlarla başlayın ve başarılarınızı paylaşmayı ihmal etmeyerek yol boyunca ilerleyin.
4. Tutarlılık yaratın.
Aynı organizasyon dahilinde, farklı ekiplerin aynı araçları birbirlerinden bağımsız olarak kullanmaları nadir rastlanan durumlar değildir. Tüm ekiplerin tecrübelerini paylaşabilecekleri, gerektiğinde birbirlerinin işlerine ulaşabilecekleri ve aynı çatı dahilinde kendi bağımsız iş akışlarını yaratabilecekleri bir yapı kurmak, şirket dahilindeki işlere tutarlılık kazandırmaya yardımcı olacaktır.
5. Hızlı büyümeyi planlayın.
Ekip üyeleri DevOps’un günlük işlerinde yarattığı pozitif etkiyi gördüklerinde, DevOps’un organizasyon dahilindeki kabulü de hızlanacaktır. Bunun bilincinde olarak, sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak araçları seçmeniz, güvenlik, yönetim gibi konularda diğer gereksinimleri buna uygun olarak karşılamanız doğru olacaktır.
6. Gerektiğinde destek alın.
Büyük organizasyonlardaki çalışma biçimlerini değiştirmek zor olabilir. Bu sebeple, DevOps operasyonlarınızla ilgili dışarıdan destek almak, şirketinizin geliştirmelerinde zamandan, paradan ve efordan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Kaynak