fbpx
endustri4.0nedir

Endüstri 4.0; iş süreçlerinin veriye dayalı bilimsel metotlarla yönetildiği sanayi devrimi olarak karşımıza çıkar. Bu devrim, büyük veri ve makineler arası iletişim teknolojilerinin birlikte kullanılması ile ortaya çıkmıştır.

Endüstri 4.0, bünyesinde bulundurduğu ileri teknolojiyi kullanarak sanayiyi daha fazla dijitalleştirmeyi amaçlayan bir devrimdir. Bunun yanı sıra içerdiği her veriyi rapor haline getirmektedir. Bu sayede de zaman tasarrufu sağlar ve verimliliği artırır. Bu sistem; siber- fiziksel sistemler ile online ağlar arasında bir uyum oluşturur. Çok hızlı ve pratik üretim anlayışına sahip olan Endüstri 4.0 israfı önlemeyi de hedefler niteliktedir. Bu noktada ise Endüstri 4.0’ın bileşenleri merak edilmektedir. RDC Partner olarak bu yazımızda Endüstri 4.0 hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Endüstri 4.0 Bileşenleri

Endüstri 4.0 bileşenleri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Büyük Veri ve Analitik 
  2. Simülasyon ve Sanallaştırma
  3. Nesnelerin İnterneti (IoT) 
  4. Bulut
  5. Siber Güvenlik
  6. Otonom Robotlar
  7. Artırılmış gerçeklik. 
  8. Katmanlı üretim

Endüstri 4.0 Meslekleri

Endüstri 4.0 meslekleri de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Genel olarak bu meslekler ise aşağıdaki gibidir:

  1. Endüstriyel Veri Bilimciliği 
  2. Robot Koordinatörlüğü 
  3. IT/IoT Çözüm Mimarlığı 
  4. Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği / Programcılığı 
  5. Bulut Hesaplama Uzmanlığı 
  6. Veri Güvenliği Uzmanlığı 
  7. Şebeke Geliştirme Mühendisliği
  8. 3-D Yazıcı Mühendisliği
  9. Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü Tasarımcılığı
  10. Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı

Özellikle IT (Bilgi-İşlem) ve Ar-Ge alanlarında belirli iş profilleri için durumun parlak olduğunu söylemek mümkündür. Yeni teknolojilerin yeni iş modelleri oluşturması ile iş rollerinde önemli bir kayma oluşmuştur. Bu meslek alanları ile bilgi işlem alanında daha çok gelişme görüleceği de tahmin edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: İş Analisti Nedir? Ne İş Yapar?

RDC Partner olarak bu yazımızda, Endüstri 4.0 nedir, bileşenleri ve meslekleri gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Amacımız, teknoloji alanında son gelişmeleri sizlere kapsamlı bir şekilde sunmaktır. Ayrıca yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.