fbpx
ux(kullanıcıdeneyimi)ve uı(kullanıcıarayüzü)nedir

Kullanıcı deneyimi tasarımcılarının süreçleri, müşterilerin ihtiyaçlarını anlama kapsamında önemlidir. Bununla birlikte tasarım yetenekleri, her durumdan önce görsel temelli olur. Bu noktada se UX (Kullanıcı Deneyimi) ve UI (Kullanıcı Arayüzü) oldukça önemlidir ve UX UI design konusu merak edilmektedir.

Kullanıcı deneyimi tasarımı (UX design) ve Kullanıcı Arayüzü tasarımı (UI design), benzer durumları ifade eder. Buna rağmen birbirinden çok farklı çalışmalar sonucu gelişme gösterirler. Bu noktada ise ilk olarak kullanıcı deneyimi (UX) ve kullanıcı arayüzü (UI) arasındaki farkları bilmek gerekir. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, UX UI design ve UX ve UI farklarını kapsamlı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

UX (Kullanıcı Deneyimi) Nedir?

Kullanıcı Deneyimi (User Experience – UX), bir kullanıcının, bir ürün, hizmet ya da sistemden belirli faydalar sağlamak için belirli hedeflere erişmesi amcayla tecrübe ettikleri olarak ifade edilir. Bunun yanı sıra Kullanıcı Deneyimi, söz konusu kullanıcının, ürün hizmet ya da sistemi kullanmasının öncesinde ve sonrasında sahip olduğu duyguların tamamını kapsar.

UI (Kullanıcı Arayüzü) Nedir?

Kullanıcı Arayüzü (User Interface), kullanıcının, karışık donanımları veya sistemleri kullanabilmesini veya okuyabilmesini sağlayan araçlar bütününün tamamı olarak ifade edilir. Kullanıcı arayüzü, donanım ile kullanıcı arasındaki dokunsal, işitsel ve görsel  köprüyü sağlar. Ayrıca direktifler, simgeler, sekmeler, butonlar ve bu tür paneller kullanıcı arayüzüne örnek gösterilmektedir.

UX ve UI Arasındaki Bilinmeyen Farklar

UI, bünyesinde dijital aşamaları içerir. Bunun yanı sıra UX, kullanıcı davranışlarını dijital dünyadan ayrı tutar. Bunun yanı sıra dijital ortamda teste tabidir. UI, ortaya çıkan tasarımın görselliğine odaklanmaktadır. Ayrıca ilgili tasarımın kullanıcı gözünde nasıl görüneceğini de hesaplamaktadır. UX ise görsellikten ziyade kullanıcının bu tasarımla nasıl etkileşime geçeceğini ön görmek için önemlidir. Bu farklar ile UX’ın UI’yı kapsayan daha geniş çerçeveli bir kavram olduğunu söylemek muhtemeldir. Kısacası UX soyut, UI ise somut çıktılar sunmaktadır.

RDC Partner olarak bu yazımızda, UX UI design hakkında edilenleri sizler ile paylaştık. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Wireframe (Şema Tasarımı) Nedir?