fbpx
web3.0

Web 3.0, internetin gelişiminde web’in etkileşimli, akıllı ve kullanıcı merkezli hale geleceği bir süreç olarak bilinir. Bu süreç ise yapay zekanın (AI), semantik webin ve nesnelerin internetinin (IoT) popülaritesi tarafından yönlendirilir. Temel olarak bilgisayarların tek bir sunucuda sabit bir yerde depolanan bilgileri bulması için özel web adresleri biçiminde HTTP kullanması gerekir. Bununla birlikte Web 3.0’ın içerdiği teknolojiler ve diğer sürümlerden farkı da oldukça merak edilmektedir. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda web 3.0 hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Web 3.0’ın Barındırdığı Teknolojiler

Web 3.0’ın içerisinde barındırdığı teknolojiler arasında birçok özellik yer almaktadır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir: 

Blok Zinciri (blockchain):

Blockchain olarak bilinen blok zinciri, internet üzerindeki birçok bilgisayarda depolanan bir işlemdir. Bu sistemde tüm işlemler herkes tarafından görülebilmektedir. 

Kripto Para: 

Bir hükümet veya merkez bankası tarafından kontrol edilmeyen merkezi olmayan para birimidir. İşlemleri kaydetmek için blockchain teknolojisi tercih edilir.

NFT: 

NFT, hiçbir şekilde değiştirilemeyen benzersiz bir dijital veya fiziksel varlığa bağlı, takas edilemez dijital mülktür. 

Merkezi Olmayan Uygulamalar: 

Normal uygulamaların merkezi bir sunucuda oluşmasına karşıt olarak merkezi olmayan uygulamalar blok zinciri ya da eşler arası ağlarda (P2P) çalışan uygulamalar olarak ele alınır. 

Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 Arasındaki Temel Farklar

Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3,0 arasında birçok fark vardır. Öncelikle web 1.0, internetin ilk evresidir ve genellikle 1990’ların ortalarından 2000’lerin başlarına kadar olan dönemi ifade eder. Web 1.0’da web siteleri çoğunlukla statik ve etkileşim olanağı sınırlıdır. İçerik, şirketler veya bireyler tarafından oluşturulur ve kullanıcılara sunulur. E-ticaret, online haber siteleri ve statik web sayfaları bu döneme örnektir.

Web 2.0, genellikle 2000’lerin ortalarından itibaren başlayan bir dönemi ifade eder. Web 2.0’da web siteleri interaktif hale gelir ve kullanıcılar içerik oluşturma, düzenleme ve paylaşma gibi etkin roller üstlenir. Sosyal medya platformları, bloglar ve çevrimiçi iş birliği araçları Web 2.0 örnekleridir. Kullanıcılar arasında iletişim ve etkileşim artar.

Web 3.0 henüz tam olarak tanımlanmamış ve gelecekteki bir evrimi ifade eder. Bu teknolojinin odak noktalarından biri, verilerin daha anlamlı bir şekilde bağlantılı olmasını, yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilerinin daha yaygın kullanılmasını içerir. Blockchain teknolojisi gibi dağıtık yapılar ve merkezi olmayan uygulamalar Web 3.0’ın olası örnekleridir.

RDC Partner olarak bu yazımızda, Web 3.0 hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 Nedir? Hangi Alanları Kapsar?