fbpx
javascriptnedir

JavaScript, yaygın olarak kullanılan dinamik bir kodlama dilidir. Günümüzde geliştirilen web sitelerinin neredeyse tamamında JavaScript kullanılmaktadır. JavaScript, web sitelerinin işlevselliğini artırmasına olanak tanıyan hem kullanıcı hem de sunucu tarafında çalışabilen bir dil modelidir. Ayrıca web sitelerinin kullanıcılarla iletişim kurmasına yardımcı olur. Bu kapsamda ise JavaScript’in temel işlevleri ve rolü merak edilmektedir. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, JavaScript hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

JavaScript’in Temel İşlevleri

JavaScript birçok işleve sahiptir. Bu işlevler ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • JavaScript ile HTML’nin kaynak kodlarına müdahale etmek mümkündür. Bu sayede dinamik web sayfalarını rahatça hazırlamanız da mümkündür. 
  • JavaScript, web sayfası açıldıktan sonra çalışmaya başlar ve sayfa kapanana kadar çalışmaya devam eder. İşlemler sona erdiğinde statik bir görüntü ekrana düşer. JavaScript, tam bu noktada devreye girer. Karşımıza çıkan HTML kodlarından oluşmuş görüntü, JavaScript ile dinamik hale gelir.
  • JavaScript sadece web sitesi tarafında değil sosyal medya tarafında akışlarda ve animasyonlarda kullanıcıların iyi bir deneyim yaşamasına yardımcı olur. 

Front-End Geliştirme İçin JavaScript’in Rolü

Ön yüz geliştirme olarak da bilinen Front-end terimi, bir web sitesinin etkileşime girildiği ilk alan olarak ifade edilir. İnternet dünyasında çok önemli bir yere sahip olan Front-end geliştirme, kullanıcıların bir web sitesi veya web uygulamasıyla etkileşimde bulunduğu alandır. JavaScript, Front-end’in bir parçasını oluşturabilen başka bir dil olarak da ifade edilir. Front-end geliştirme için JavaScript’in rolü son derece önemlidir. Genel olarak JavaScript’in rolü aşağıdaki gibidir:

  • Dinamik içerik oluşturma
  • Kullanıcı etkileşimi ve denetim
  • Veri iletişimi
  • UI (Kullanıcı Arayüzü) geliştirme
  • Çerez yönetimi

JavaScript, front-end geliştirme için temel bir bileşen olduğundan, modern web uygulamalarının çoğu JavaScript’i tercih eder. Bu sebeple, JavaScript’i etkin bir şekilde kullanmak, kullanıcı dostu, etkileşimli, dinamik web sayfaları ve uygulamaları oluşturmanın temelidir.

RDC Partner olarak bu yazımızda, JavaScript’in temel işlevleri ve rolü hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Dijital Kimliğinizin Temeli: Domain Nedir ve Neden Önemlidir?