Üretim ve satış süreçleri devamlı olarak talep oluşmasına zemin hazırlar. Bu sebeple birçok işletme, benimsedikleri iş modelini uygulayarak bu talebi karşılamayı hedefler. Bu iş modellerinden biri de B2B iş modelidir. Bu iş modeli aynı zamanda iyi bir e-ticaret projesi olarak görülür. En çok kullanılan iş modellerinden olan B2B modeli, tüketiciler ile ürünü ya da hizmeti sunan şirketler arasında bir köprü kurulması ve süreçlerin iyileştirilmesi açısından önemli bir role sahiptir. Bu kapsamda ise B2B türleri de merak edilmektedir. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, B2B türleri ve B2C arasındaki farklar hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
B2B Türleri Nelerdir?
İşletmeden işletmeye bir iş modeli olarak ifade edilen B2B’nin kendi içerisinde farklı türleri mevcuttur. Bunlar detaylarıyla aşağıdaki gibidir:
Yazılım Tabanlı B2B
Bilişim sektöründe bulunan ürünlerin satışına dayanan faaliyetler, yazılım tabanlı B2B iş modelidir. Yazılım tabanlı işletmeler arası satışlar; ilgili ürünlerin dijital olarak teslim edilmesini, kurulmasını ve teknik destek aşamalarını kapsar.
Ürün Tabanlı B2B
Ürün tabanlı B2B iş modelinde; işlenmiş ürünler, ham maddeler veya halihazırda kullanıma hazır malzemelerin satışı yapılır.
Servis Tabanlı B2B
Hizmet sağlayan iş modeli, servis tabanlı B2B olarak adlandırılır. Bu model, işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin üretilmesini ve satış süreçlerini kapsar.
B2B ve B2C Arasındaki Farklar Nelerdir?
B2B (Business to Business), işletmeden işletmeye anlamına gelirken B2C (Business to Consumer), işletmeden tüketiciye olarak ifade edilir. B2C iş modeli ile B2B iş modeli arasında bazı farklar mevcuttur. Bu farklar, genel olarak aşağıdaki gibidir:
- B2B iş modelinde üretici ile tüketici arasında bir aracı şirket bulunur ancak B2C iş modelinde şirket ve tüketici arasında bir bağ söz konusudur.
- B2B iş modelinde üretimden tüketiciye kadar geçen süreç ve rekabet koşulları daha iyi bir şekilde takip edilmektedir.
- B2C iş modelinde duygusal fayda ön plandayken B2B iş modelinde mantıksal fayda ön plandadır.
- B2B iş modelinde ürün veya hizmetlerin fiyatı, stok durumu, müşteri memnuniyeti, pazar payı ve rekabet gibi kriterlere göre değişebilir. B2C iş modelinde ise daha net fiyatlandırmalar vardır. Bu sebeple müşterilerin B2C şirketlerinden ürün satın alırken pazarlık yapma olanağı söz konusu değildir.
RDC Partner olarak bu yazımızda, B2B iş modeli ve B2C’den farkları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi inceleyebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Veri Analitiği ve Geleceği