Yazılım teknolojilerinin ve araçlarının gelişimi daha kaliteli ürünlerin çıkmasına imkan tanısa da, güncellemeler ve hataların giderilmesi için tanınan sürelerin günden güne azalması, yazılımcılar üzerindeki baskıyı arttırıyor.
Cloud teknolojileri, geliştirme süreçlerinde karşılaşılan birçok sorunun çözümünde önemli rol oynayarak bu baskıyı azaltabiliyor.
1. Maliyet
Cloud kullanımı önemli maliyet avantajlarını beraberinde getirir. Bunlar kullanımı küçük miktarlarda başlatıp gerektiği ölçüde arttırabilmenin sağladığı avantajlardır.
Yerinde ya da uzaktan kullanım imkanı sunan veri merkezleri, işin başında büyük yatırım gerektirirken, bulut kullanımında böyle bir gereklilik yoktur. Bunların kullanımı söz konusu olduğunda, gelecekteki donanımsal gereklilikleri tahmin etmek zor olduğundan, kullanıcı ya da kullanım miktarı artışlarıyla birlikte sürekli güncelleme ihtiyacı doğacaktır. Çoğu cloud sağlayıcısında, kullandığınız vakit kadar ödeme yapmanız talep edilir. Auto-scaling özelliği sayesinde, sunucuların çalışmadığı durumlar için ödeme yapma durumunda kalmazsınız.
2. Yedekleme & kurtarma
Cloud kullanımının sağladığı geniş yedekleme imkanları, özellikle yıkıcı sorunlarla baş ederken faydalı olur. Aksi takdirde, bu gibi durumlarda farklı veri merkezi konfigürasyonları ve bunlara özel yatırımlar gerekliyken, cloud teknolojisinin sunduğu yedekleme imkanları sayesinde ek uğraş ya da maliyetlere gerek kalmaz.
3. Kaynakların hızlı konfigürasyonu
Kaynakların hızla ve isteğe bağlı olarak yapılandırılabilmesi, tüm geliştirme ekiplerinin faydalanabileceği özelliklerden biridir. Yazılım ve geliştirme süreçlerinde sıklıkla yeni teknolojileri ve yeni ortamları test etme ihtiyacı doğar. Bu da kaynakların, bunlara uygun hale getirilmesi zorunluluğunu beraberinde getirir. Cloud kullanılmadığı durumlarda, bu gibi konular teknik ekiplerin iş yükleri arasında uzunca süre bekleyebilir. Cloud kullanımı hızlı yapılandırma imkanlarıyla bu durumu ortadan kaldırır.
4. Farklı servis modelleri ve imkanlar
Bulut sistemleri, tek seçeneğin tümüne uydurulmaya çalışılması mantığıyla işlemez. Bunun yerine, size kendine has ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek üzere gerekli ortamı oluşturabileceğiniz farklı ve çok sayıda seçenek sunar. Burada karşımıza çıkan iki temel model, IaaS (Infrastructure-as-a-service) ve PaaS (Platform-as-a-service)’tır.
Bunlardan ilki, internet üzerinde, size özel yapılandırılmış, kendi altyapınıza sahip olmak anlamına gelir. PaaS ise işi biraz daha ileri götürerek, donanımın yanında işletim sistemi ve geliştirme yazılımlarının da sorumluluğunu alır. Altyapıyla ilgili tüm bu elementlerin işleyişinin cloud servisine bırakılabilmesi, yazılımcıların yalnızca uygulamaların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi ile ilgilenebilmesini sağlar.
5. Genişleyen coğrafi erişim
Bulutun getirdiği önemli avantajlardan bir diğeri, yazılım hosting meselesinden coğrafi bağımlılığı ortadan kaldırmasıdır. Bu sayede, uygulamanızı dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerinden host edebilirsiniz. Trafik yönetimi ve ana verinin global ölçekli replikasyonu sayesinde, kullanıcılarınızın nerede olursa olsun en iyi hizmeti almalarını sağlayabilirsiniz.
6. Deployment kolaylığı
Bulut teknolojisi, deployment konusunun büyük ölçüde problem olmaktan çıkması için çeşitli seçenekler sunar. Kaynak kontrol sistemine olan entegrasyon sayesinde, kod, database, server ve test gibi konuların deployment süreçlerinin konfigürasyonlarını otomatikleştirebilirsiniz.
Kaynak