fbpx
Yazılım Güvenlik Testi Nedir?

Günümüzde yazılımlar çok fonksiyonel ve zengin özelliklere sahiptir; fakat bu durum yazılımların tehditlere karşı güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Bu nedenle yazılım güvenlik testleri, yazılımlarınızı koruyabilmeniz için oldukça önemlidir. Peki yazılım güvenlik testi nedir? Güvenlik testi nedir, nasıl yapılır? RDC Partner ile güvenlik testi nasıl yapılır? Yazımızda bu konular hakkında merak edilen detayları ele alacağız.

Yazılım güvenlik testi, oluşturulan yazılımın kullanıcı sistemine ve içerdiği tüm verilere zarar verilmemesi veya yazılımın başka kişiler tarafından ele geçirilmemesi için, uygulanan bir test sürecidir. Bu testte herhangi bir potansiyel güvenlik açığı ya da zayıflığı, risk veya tehdit içeren unsurlar saptanır. Böylece yazılımın eksik ve hatalı yönleri belirlenerek düzeltilebilir. Yazılım güvenlik testini birkaç defa uygulamak, yazılımın tamamen güvenli olduğuna emin olabilmek açısından önemlidir.

Güvenlik Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Güvenlik testi uygulamalarının yazılım geliştirme yaşam döngüsünün ilk aşamalarında başlatılması önemlidir. Çünkü güvenlik testini yazılım yürütme aşamasından ve SDLC’nin dağıtım aşamasından sonra yaptığınızda, daha pahalıya mal olabilir. Ayrıca geriye dönerek tüm aşamaları uygulamak zorunda kalmamak için SDLC aşamaları doğrultusunda ilerlemelisiniz. Güvenlik testi yazılım geliştirme yaşam döngüsünün (SDLC) her aşamasında uygulanabilir. SDLC’nin farklı aşamalarında testin nasıl işlediğini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Gereksinim Aşaması

Bu aşamada iş ihtiyaçlarının güvenlik analizi yapılır. Hangi durumların gereksiz ve yanıltıcı olduğu belirlenir.

2. Tasarım Aşaması

Tasarım aşamasında olası riskler için güvenlik testi yapılır. Ayrıca test planının geliştirilmesi için çalışmalar sağlanır.

3. Geliştirme veya Kodlama Aşaması

Kodlama aşamasında statik ve dinamik testler uygulanır. Bu testlerin yanında beyaz kutu testi de gerçekleştirilir.

4. Test Aşaması

Bu aşamada farklı testler (fonksiyonel test, entegrasyon testi, sistem testi vb.) uygulanır. Kara kutu testi ile güvenlik açığı taraması yapılır.

5. Uygulama Aşaması

Yazılım geliştirme yaşam döngüsünün uygulama aşamasında, tekrar güvenlik açığı taraması yapılır ve ayrıca penetrasyon testi uygulanır.

6. Bakım Aşaması

Son olarak SDLC’nin bakım aşamasında etki alanlarının analizi yapılır. Bu analiz sonucunda test çıktıları hazırlanır.

Bu aşamalara ek olarak güvenlik testi aşağıdaki kriterleri barındırmalıdır:

  • Test verileri güvenlik testine bağlanmalıdır.
  • Güvenlik testinin doğru bir şekilde sağlanması için test araçlarına ihtiyaç duyulur.
  • Farklı güvenlik araçlarının yardımıyla test çıktıları analiz edilebilir.
  • Güvenlik testi için güvenlik amaçlarına dayanan test senaryoları yazılabilir.

Dikkatinizi Çekebilir: Yazılımda Gereksinim Analizi Nedir?

Bu yazımızda yazılım güvenlik testi hakkında merak edilen detaylar hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazlası hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilirsiniz. İletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.