Bir web projesinin son kullanıcının görmediği çekirdek yazılım bölümüne back-end ve bunu kodlayan yazılımcıya ise back-end developer (Yazılım geliştirici) denmektedir. Back-end altyapısı için kullanılan yazılım dilleri; genelleme yaparak aşina olduğumuz PHP ve ASP.net, veri tabanı mimarisi için ise MYSQL ve MSSQL olarak ifade edilmektedir.
Back-end kısmı olarak veri tabanında kullanıcı verilerine sahip olmak iyi bir sonuca neden olsa da diğer yandan web sitenizin görüntüsünü iyi yapan şey bu yazılım değildir. Bu noktada ise front-end devreye girer. Bunun yanı sıra back-end developer nedir ve ne işe yarar gibi konular merak edilir. Bu yazımızda konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler ile paylaşacağız.
Back-end Developer Nedir Ne İşe Yarar?
Back-end developer, bir web sayfasının nasıl çalıştığına odaklanarak sunucu tarafında işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan kişidir. Kısacası server, uygulama ve veri tabanı sistemlerinin, tüm bileşenleriyle doğru ve uyum içerisinde çalışması için gereken teknik ortamı hazırlar.
UX uzmanları, tasarımcılar ya da frontend developer’ların ortaya çıkardığı çekici bir görsel, back-end developer tarafından sağlanan teknoloji olmadan bir işe yaramamaktadır. Bu geliştiriciler bir web sayfasının ölçeklenebilir olmasını ve zorlu komut dosyalarının çok büyük yükler altında bile çalışabilmesini mümkün hale getirir.
Bu developer’lar web sayfalarının ise mümkün olduğunca verimli ve hızlı olmalarını sağlamak adına sorumlu olduğu tüm ögeleri korumak ve test etmekle görevlidirler. Ayrıca veri depolama, veri güvenliği ve uyumluluğu gibi konular hakkında bilgi ve sorumluluk sahibi olmaları gerekir.
Back-end Developer Yazılımcı Görevleri Nelerdir?
Sunucu tarafında çalışan geliştiricilerin birçok yazılım diline ve veri tabanı sistemlerine hâkim olması beklenmektedir. Bunun yanı sıra sunucu yönünde, madalyonun görünmeyen yüzünde çalışan bir geliştiricinin tipik olarak görevleri ise aşağıdaki gibidir:
- Web uygulamaları yazmak ve bakımını yapmak
- Var olan uygulamaların verimlilik ve hız değerlendirmesini yapmak
- Yüksek kalitede kod yazmak
- Hata çözmek ve sorunları gidermek
Back-end Developer Kullandığı Yazılım Dilleri?
Birçok back-end developer, HTML ve CSS gibi front-end dillerine hakimdir. Bunun yanı sıra arka yüzde işlemlerini çözümlemek, uygulama, veri tabanı ve serverın birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışması için kullandıkları farklı yazılım dilleri de mevcuttur. Sıklıkla bu amaçlar için kullanılan yazılım dilleri ise aşağıdaki gibidir:
- PHP
- NodeJs (Ara Yazılım)
- Python
- C#
- GoLang
- Ruby
- Java
- Kotlin
Back-end Yol Haritası Nedir?
Back-end alanında kendinizi geliştirmek ve uzmanlaşmak için bu teknolojileri de öğrenmeniz gerekir:
- Hosting Platformları: Heroku, Digital Ocean, AWS, Azure, Netlify
- Web Sunucuları: Nginx, Apache
- Konteynerler: Docker, Kubernates
Bu nedenle kendinize bir alan seçerek o alanda profesyonelleşmenizi öneririz. Diğer alanlarla ilgili de genel olarak bilgi sahibi olmanız gerekir. Gerekli olan donanıma sahip olmanızın yanı sıra back-end developer olarak ihtiyaç duyacağınız araçları da bilmeniz son derece önemlidir. Bu araçlardan temeli ise bir bilgisayardır. Program bilgisayarları işinizi çok daha rahat yapmanıza olanak tanır.
RDC olarak bu yazımızda, back-end developer nedir ve görevleri gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: BİR YAZILIMCININ BİLMESİ GEREKEN PLATFORMLAR