fbpx
yazılımguvenligi

Yazılım güvenliği, günümüzün dijital çağında büyük önem taşıyan bir konudur. Gelişen teknolojiyle birlikte, bilgilerin korunması ve gizliliği büyük bir endişe haline gelmektedir.  Ayrıca yazılım güvenliği, yetkisiz erişimden ve yok edilmeden korunması ile ilgili bir süreç olarak bilinir. Temel amacı ise gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik ilkelerine uygun olarak yazılımın korunmasını sağlamaktır. Hem bireysel kullanıcılar hem de kurumlar için önemlidir. Bunun nedeni ise güvenlik ihlalinin ciddi sonuçlar doğurabilmesi ve büyük zararlara neden olabilmesidir. Bunun yanı sıra yazılım güvenliğindeki temel tehditler de merak edilen bir konudur. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, yazılım güvenliği hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Yazılım Güvenliğindeki Temel Tehditler Nelerdir?

Son dönemlerde yaşanan güvenlik açıklarının neden olduğu mali zarar oldukça büyüktür. Bununla birlikte büyük küresel şirketlerden devletlerin bilgilerine kadar birçok alanda yaşanan güvenlik açıkları ve saldırılarla verileri başka ellere sızdırmaları muhtemeldir. Yazılım güvenliği için yapılan ihmaller milyonlarca kişiyi etkiler. Bu nedenle sistemlerinizin güvenliği için bireysel önlemlerin dışında profesyonel destek de alınması son derece önemlidir. Ayrıca yazılım güvenliğindeki temel tehditler genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Web uygulamaları ve iç yazılım güvenliği
  • Verilerin hacklenmesi
  • Yazılım korumasının olmaması

Yazılım Güvenliği için Hangi Yöntemler Uygulanmalı?

Yazılım güvenliğini kendi kullanıcılarımıza dikkat etmeniz son derece önemlidir. Bu durumda yetki verdiğimiz kullanıcıların kim olduğuna ve verdiğimiz yetkilerle nerelere erişebildiklerine dikkat etmelisiniz. 

Yazılımcı ne kadar tecrübeli de olsa yazılan kodlar hata içerebilir. Kullanılan yazılımın kendi hatalarından kaynaklı sorunlar yaşanması muhtemeldir. Bu tip sorunların önüne geçmek için güvenilir siber güvenlik şirketleri tarafından destek almanızı ve gerekli testleri uygulamanız yardımcı olacaktır. Kısacası yazılım güvenliğinde yetki verdiğiniz kişi ve kurumlara dikkat etmeniz oldukça önemli bir kriterdir.

Yazılım güvenliğinde tek seferlik yapılan güvenlik testleri yerine güvenliğin sürekli olarak ele alındığı yaklaşımları benimsemek son derece önemlidir. Sürekli güvenlik kavramı ve tasarımsal güvenli kavramları yazılımların ilk aşamadan itibaren güvenlik odaklı olarak tasarlanıp hayata geçirilmesi gerekliliğini önerir. Ayrıca olabildiğince az yetki vermek, erişimleri denetlemek ve savunma mekanizması oluşturmak en temel yazılım güvenliği kriterlerindendir.

İlginizi Çekebilir: Ağ İzleme (Network Monitoring)

RDC Partner olarak bu yazımızda, yazılım güvenliği, tehditler ve güvenlik için uygulanması gereken yöntemler hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.