fbpx
proxy

Proxy, internet üzerinden yapılan taleplerin yönlendirilmesini sağlayan ara sunucudur. Bu sunucu, internete bağlanan cihazların yaptığı istekleri alır. Daha sonra ise istekleri direkt olarak kendi adına yapar. Böylece internet kullanıcılarının gizliliği ve güvenliği korunabilir hale gelir. Bu noktada ise Proxy’nin veri güvenliği alanındaki rolü ve türleri merak edilmektedir. RDC Partner ekibi olarak bu yazımızda, farklı Proxy türleri ve Proxy’nin veri güvenliği alanındaki etkisi gibi konular sizler ile paylaşacağız.

Gizlilik ve Anonimlik: Proxy’nin Kişisel Veri Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Proxy sunucuları, internet trafiğini yönetmek ve kullanıcıların IP adreslerini gizlemek için tercih edilir. Bu sebeple, kişisel veri güvenliği üzerinde olumlu etkisi vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir: 

  • IP adresi gizleme
  • Güvenli bağlantılar
  • Çevrimiçi gizlilik
  • Güvenilirlik 

Proxy kullanımının kişisel veri güvenliği alanındaki etkisi, kullanılan Proxy türüne, sağlayıcısına ve kullanım amacına göre değişiklik gösterebilmektedir. Başarılı bir Proxy hizmeti seçerek güvenlik önlemlerini dikkate almak, kişisel veri güvenliğinizi artırmanız konusunda son derece önemlidir.

Farklı Proxy Türleri ve Kullanım Alanları

Çevrimiçi gizliliğinizi sağlamak için Proxy türleri üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar, kullanım alanları ile aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Transparent (Saydam) Proxy Sunucusu

 Ücretsiz olması nedeniyle en çok tercih edilen sunucular arasında yer almaktadır. Bu sunucu, IP gizleme işini tam olarak gerçekleştirememektedir.

  1.  Anonim Proxy Sunucusu

IP adresinizi gizlemek için kullanılabilen sunucular, yüksek oranda başarı sağlar. En büyük dezavantajı ise şifreleme konusunda aynı başarıyı sergileyememesidir. Ücretsiz, trafik kotalı ve ücretli olarak tercih edilebilir.

  1. Elit Proxy Sunucusu

 IP adresinizi gizleme ve web trafiğinizi şifreleme açısından oldukça başarılıdır. Sunucular arasında en güvenilir ve en hızlı bağlantı sağlayandır. Deneme süreci ücretsiz olarak kullanılır. Özellikle işletmeler bu sunucu türünü daha çok tercih etmektedir.

 Bağlantı türüne göre de ise iki farklı sunucu türü bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. SOCKS Proxy Sunucuları

HTTP sunucularına göre çalışma hızı yavaştır. SMTP ve FTP gibi sunucuları destekler. 

  1. HTTP (Web) Proxy Sunucuları

 Genel olarak IP adresini gizlemek ve hızlı İnternet erişimi sağlamak amacı ile tercih edilir. Engellenen sitelere bağlanmak için en çok tercih edilen sunucu çeşididir. 

RDC Partner olarak bu yazımızda, Proxy teknolojisi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Makine Öğrenmesi Nedir?